Behöver du verkligen göra en muslin?

Anonim

Hur ofta passar ett symönster rakt ut ur paketet utan några förändringar? Sällan, eller hur? Det är därför som det kan vara till hjälp att göra ett träningsplagg - en muslin - innan du skär in i ditt dyrbara modetyg.

Vad är en muslin?

Ibland kallas en toile, en muslin hänvisar till ett prov plagg som sys från billig tyg så att du kan kontrollera passformen på plagget. Du kan vara muslinen för att identifiera passande problem och markera växlingar du kommer att göra på slutprodukten.

Att göra en muslin är mindre tidskrävande som du kanske tror för att du kan hoppa över många av stegen. Extra tid är väl värt ansträngningen - det kan göra en stor skillnad i passformen för ditt slutliga projekt.

Att göra en bärbar muslin

De flesta muslinerna är gjorda av muslinväv, vilket är ett vanligt vävt bomullstyg som kommer i olika vikter. Medan det är ett bra alternativ för att sya provkläder, är det inte ditt enda alternativ!

Om du har justerat ditt mönster och tycker att det är nära perfekt, prova en bärbar muslin. En slitbar muslin är ett plagg som sys av ett tyg som du skulle ha på sig om det visar sig bra men gör dig inte ledsen om det inte gör det.

Tyger för denna typ av plagg kan vara saker du köpte till ett bra försäljningspris, tyg som du fått av en vän eller kanske till och med något som har varit i din stash så länge att du aldrig kommer att sy upp som avsedd. Ibland visar den bärbara muslinen så bra att den blir den sista versionen. Och det är den bästa muslinen för alla!

Varför ska jag göra en muslin?

Behöver du verkligen göra en muslin? Här är 10 skäl att överväga att göra en muslin för anpassad passform kläder innan du skär i ditt fantastiska tyg.

1. Passa självklart!

Den främsta anledningen till att göra en muslin är att kontrollera klädesplaggets passform. Stänger plagget ordentligt? Finns det rätt mängd rum i bysten, midjan och höften? Är pilarna på rätt ställe?

Att göra en muslin för passform är viktigt om du känner att kommersiella mönster aldrig passar rätt. Kom ihåg att ingen person är formad på ett vanligt sätt - alla behöver justera ett mönster något. En muslin ger dig chansen att justera storleken, korrekta linjer, ändra kurvor och förkorta eller förlänga efter behov.

2. Kontrollera stil och form

Muslins låter dig se hur dessa mönsterteckningar eller foton ska översättas till verkliga livet. Du kan kontrollera proportionerna av en lapel, ficka eller krage. Du kan bestämma om plaggens form passar dig eller behöver någon justering för att skapa din vision. En muslin innebär att du inte behöver följa mönsterdesignen exakt - du kan bli kreativ med dina ändringar medan du använder det grundläggande mönstret som utgångspunkt.

Den blå bomullsmuslinen som visas ovan började som ett mönstertest för ett mönster. Storleken på krage och knäppning verkade lite stor när man tittade på mönsterbitarna men arbetade vackert för att göra en klassisk kappa. Ibland behöver man göra en muslin för att inse det!

3. Testa mönsterlättnaden

Baserat på de angivna mätningarna eller de som du har tagit, kan det tyckas att kläderna passar bra - men det kanske inte tar hänsyn till hur mycket lättnad som finns tillgänglig. Nödvändighet är nödvändig för rörelse och komfort; Plus, en stil kan innehålla designlättnad för att skapa draperi eller formning.

Det kan vara för mycket lätt för din personliga smak, eller inte tillräckligt lätt att göra rörelse möjlig. Hur som helst kan en muslin låta dig kontrollera att lättheten är korrekt.

4. Kontrollera efter lämpliga tyger

Överväg att sy muslinen i ett tyg som liknar det du planerar att använda för ditt slutliga plagg. Ofta anger mönster föreslagna tyger, men det betyder inte att du inte kan prova något annat.

För den ovanstående jackan föreslog mönstret rayon och linne. Denna testversion gjordes dock i ett lätt, men styvt skrot av siden. Det var en bra efterligning för det slutliga tyget, vilket var en broderad silkeorganza.

5. Öva knepiga tekniker.

Om ett mönster innehåller en teknik som du inte har försökt tidigare kan du träna på din muslin. Var noga med att placera alla mönster markeringar på din muslin - du vill sy upp det precis som du skulle mode tyget

6. Kontrollera ficka och knapp placering.

Har du någonsin gjort en klänning, kjol eller rock och önskat fickorna var på en annan plats? För hög, för låg, för liten? Precis som Goldilocks, vill vi att vår sömnad ska vara rätt!

Det kan tyckas som en liten detalj, men det kan göra skillnaden mellan ett plagg du älskar att bära och en som alltid irriterar dig. Samma gäller för knappplacering. Du behöver inte följa mönsterknappens placering - testa dem på muslinen och placera förslutningarna där de ger mening för din figur.

7. Hitta din komfortnivå.

En muslin kan passa dig perfekt men känns fortfarande lite när du bär den. Kanske hittar du halsen är för låg eller midjan är för hög. Muslin-processen ger möjlighet att anpassa det till en mer bekväm plats. Kanske kan inte stilen passa dig - att sy upp en muslin kan visa att du skulle vara lyckligare med ett annat mönster.

8. Spara tid.

Att sy en muslin tar lite tid, men det kan vara riktigt bra om du gillar mönstret. När du har gjort alla justeringar kan du sy mönstret om och om igen i olika tyger, sy snabbt och spara mycket tid.

9. Spara pengar.

En muslin kan definitivt spara pengar! Kvalitet tyger är ganska en investering. Om du har det perfekta tyget men bara är lite nervös för att klippa in det, kommer en muslin att träna ut alla quirks och ge dig självförtroendet att använda ditt fantastiska tyg utan rädsla för ett misstag.

Hur man gör en grundläggande muslin

Klar att komma igång? Vi går igenom grunden för att sy en muslin innan du går vidare till ditt sista klädesplagg.

Steg 1: Samla din tyg

Generellt är en muslin gjord genom att klippa mönstret från muslinväv, vilket är billigt och lätt att hitta - så du kommer inte att bry dig om att kasta den när du är klar.

Men ditt tyg behöver inte nödvändigtvis ha ordet "muslin" i den. Att göra en muslin kan vara dags att offra den "vad tänkte jag?" Tyg som du inte längre gillar. Eller använd rester från andra projekt som inte är tillräckliga för något annat. Gamla lakan kan fungera bra också!

Tänk på att blanda och matcha tygskrot i din muslin. Eftersom det är rent för forskningsändamål och aldrig kommer att se dagens ljus, spelar det ingen roll om det ser bra ut. Dessutom får du mer utrymme för att stash något bättre!

Var uppmärksam på vävtyp. Om ditt mönster kräver en stick, måste du använda ett stickat tyg för din testversion. Tyget kan göra stor skillnad när det gäller att passa!

Steg 2: Klipp och märk mönsterknippen

Överför alla mönstermarkeringar till muslintyget med hjälp av ett klädtillverkarens hjul och kolpapper. Detta hjälper dig att se var och hur man gör anpassningar till det slutliga plagget. Om du vet att du kanske behöver släppa ut ett mönster på en viss plats, till exempel runt höfterna eller bysten, kan du lämna extra tyg i dessa områden.

Du kan bli frestad att sy din muslin utan att markera varje sista notering, men motstå! Markera varje pärla och markera och använd dem för att sy en mer exakt muslin.

Steg 4: Sy kläderna efter mönsterriktningen

Sy alla sömmar, inklusive dart, enligt designen på mönstret. Du kan unpick dem och justera senare.

För din muslin kan du hoppa över några av stegen, till exempel som fasader, fodringar, efterföljande sömmar och hemming. Var noga med att skära bort eller sticka ut sömmånen för att få den exakta versionen som skulle vara i ditt färdiga plagg.

När det gäller stängningar kan du hoppa över dem om du har en passande hjälpar som kan klämma dig in i plagget. Om du är på egen hand, är det i din bästa intresse att lägga till stängningarna och se hur klädet passar. Var noga med att basta dem in och du kommer enkelt att riva ut dem och återanvända för ditt slutliga plagg.

Steg 3: Prova på muslinen

Prova muslin på, höger sida ut. Om du har en klädform fylld i dina mätningar, kommer du troligen att hitta det lättare att passa din muslin på det. Om inte, stå framför en spegel för att bedöma passningen på din muslin.

Om du är nöjd med plaggets passform, grattis! Du kan gå vidare till ditt sista klädesplagg.

Steg 4: Gör justeringar

Mer än troligt måste du göra några justeringar. Kanske måste sidosömmarna tas in, du måste förlänga livstycket så att midjan är på rätt plats, eller bysten måste gå ut eller tas in.

Om du behöver göra några justeringar, prova muslinen på fel sida ut. Peka och markera eventuella justeringar för det slutliga plagget (eller nästa muslin, om du har stora passar problem!).

När du är nöjd med passformen, ta av muslinen och avkonstruera den. Vid denna tidpunkt kan du antingen överföra några ändringar direkt till ditt mönster (om de är små förändringar) eller skapa nya mönsterstycken baserat på muslinen (om ändringarna är mer komplexa).

6 tips för muslin framgång

Hur gör du justeringar till muslinen för att säkerställa den perfekta passformen för ditt slutliga plagg? För att hjälpa dig på väg, här är några dumtvätta tips för att göra och passa en muslin!

1. Gör jobbet innan du arbetar

Ta dina kroppsmätningar - det finns några bra handledning online om du inte vet hur - och välj mönsterstorleken närmast dina mätningar. Om du är mellan storlekarna, varta på sidan av försiktighet och gå till större storlek. Det är mycket lättare att ta bort överflödigt tyg än visad versa.

När du har klippt ut dina mönsterstycken, mäta dem platta och gör nödvändiga justeringar. Detta bidrar till att eliminera uppenbara problem, vilket ger dig mer tid att spendera på hårdare problem vid muslinskedet. Saker du lätt kan justera på detta stadium inkluderar bredd för axlar, nackdelar och rygg, samt längd på kropp, ärmar och kjolar.

2. Använd en längre sömlängd, kontrasterande trådar och inga knutar

En längre sömlängd utan backstitch i början eller slutet gör justeringssömmar och dart en bris. En kontrastgänga gör det enkelt att se dina stygn. När du går för att göra justeringar sätter du dem på plats med en annan trådfärg så att du snabbt kan se skillnaderna.

3. Flytta dig runt i muslinen

Att försöka på din muslin betyder inte att du bara står på ett ställe. För att få en riktig känsla av passformen gå runt, lägg dig ner, böja och räta ut armarna, nå upp till något högt. Helst försök med det med underkläder och skor du planerar att bära med det färdiga plagget.

4. Markera höger på muslin med en penna eller penna

När det är dags att markera justeringar på muslinen behöver du inte behandla det med försiktighet. Markera bort! Det är lätt att prova på muslinen, ta några tappar in, ta av det och inte komma ihåg exakt vilken justering du planerade - skriv så över det med en permanent markör, markera nya sömslinjer eller mönsternoteringar för att verkligen få alla ändras skriftligt. Felt-tips pennar skriva mycket tydligt på tyg och är mycket lättare att se än penna eller krita.

5. Sy båda ärmarna för att verkligen kontrollera passformen

Du kanske bara vill testa passformen runt bysten, midjan eller höfterna, men det betyder inte att du bara ska sy i plaggets kropp. Om plaggen har ärmar, se till att sy i din muslin, eftersom de kan göra skillnad i passform. Ett ärmlös plagg ger ett heltäckande armrörelse; med ärmar är skillnaden tydlig. Att lägga på ärmar i din muslin betyder också att du kan kontrollera axelbredd, lutning och rörlighet.

6. Halsstygn på nacken

Kom ihåg att sticka alla hals- och ärmkanter med kortare längd. Detta tjänar två syften:

  • Först "stannar" kanterna, som på en V-ringning som är skuren på bias och kan sträcka sig ut.
  • För det andra kan du se var själva halsen är.

Vik sömtillägget ner längs sömnadslinjen och peka det för att se var den egentliga plaggkanten kommer att landa. Detta är ett bra sätt att kontrollera om halsen är för hög eller för låg för din smak och justera sedan på mönstern.

Populära Inlägg

Läs Mer