Ritning av mänsklig figur: Få proportionerna rätt

Anonim

Att dra den mänskliga figuren har varit en del av konstnärerna klassisk träning sedan antikviteterna och av goda skäl: Det är ett utmärkt sätt att förbättra din öga på ögonen, och man tror att om du kan rita den mänskliga figuren noggrant, kommer du att kunna dra nästan allting.

Men om du redan har varit i en livritningsklass har du säkert märkt att en av de mest utmanande delarna av figurritning får alla proportioner rätt.

Kolla in dessa tips om hur man ritar mänskliga proportioner för att förbättra inte bara dina figurerande färdigheter, utan också dina övergripande konstnärliga förmågor.

Leonardo Da Vinci Vitruvian Man via Wikimedia

Vitruvian Man & klassiska proportioner

Denna Leonardo Da Vinci ritning åtföljs av anteckningar som ger en serie idealiska mätningar för människokroppen, baserat på den romersk arkitekten Vitruvius-verk. Till exempel:

  • Längden på de utsträckta armarna är lika med en mans höjd, därmed torget som omger figuren.
  • Handens längd är en tiondel av en mans höjd.

När man ritar figuren är det lättare att referera till en måttenhet som gör det möjligt att jämföra längden på de olika delarna. Den bekvämaste måttenheten, som börjar i klassiska proportioner, är huvudets höjd: från topp till haka.

De klassiska proportionerna riktar sig tillbaka till den romersk-grekiska eran och användes också igen under renässansperioden. Dessa proportioner var baserade på en höjd av 8 "huvuden hög" för figuren - det här är en idealiserad modell. I själva verket är väldigt få personer 8 huvuden höga: En genomsnittlig vuxen är sannolikt närmare 7 till 7 1/2 "huvuden hög." Hur som helst ger denna mätning av höjden en bra utgångspunkt. Notera variationer från dessa klassiska proportioner för att göra din ritning närmare modellens likhet.

En av de första du kan försöka, om din modell står, bestämmer hur många huvuden som är höga modellen. Detta kan göras genom att hålla din penna i armlängd. Många människor kommer att skilja sig ganska från de idealiska proportionerna, så du kommer att märka, om du övar livsritning, att det finns många variationer i kroppsformer. Även mänskliga proportioner kommer att förändras med ålder, eftersom barn har ett mycket större förhållande mellan kropp och kropp än vuxna. Dessa skillnader i kroppsformer och typer är det som gör figurritningen både intressant och användbar!

Andelar av den nakna mannen av Michelangelo Buonarroti via Wikimedia

Obs! Den klassiska proportionen hos hanen med en höjd av 8 huvuden är en idealiserad andel.

Dessa proportioner är en grundläggande riktlinje för att placera nyckelfaktorer på din ritning:

  • Som du kan se på Michelangelo ritning, är bäckenbenet som lägger benen beläget på rad nummer 4.
  • Knäna ligger på rad nummer 6.
  • Våra armar är tre huvud långa och om de hänger ner, kommer fingertoppet att ligga på ungefär mitt i övre benet. och armbågen ligger mer eller mindre vid midjan.
  • Naveln är på lika avstånd från bröstvårtor och skrot.
  • Axlarna är tre huvuden breda för hanen och lite smalare för honan.

Skillnad mellan man och kvinna:

Det finns några skillnader mellan manliga och kvinnliga kroppar. I synnerhet har den kvinnliga kroppen ett högre förhållande fett / muskel, varför kvinnliga kroppar är oftast lite mer kurviga. Höften är också bredare hos honan än i manlig modell, och c-hästet är något lägre i honan. Låren kommer att vara bredare i honkroppen och fötterna kommer att vara proportionellt mindre än på manliga modellen.

Människokroppsandelar av Ingeborg Bernhard via Wikimedia

Ett ord om förkortning:

Du kan försöka rita de 8 huvuddelarna innan du ritar din figur och lägger några strategiska märken, som att placera midjan i avsnitt 3 och knäna i avsnitt 6, men det här fungerar bara om modellen står. Om du skriver en mer komplicerad bild med förkortning, kommer det att ändra de relativa proportionerna i figuren. Varje del som ligger närmare dig kommer att visas större.

Förkortning kan vara skrämmande först men du kan komma att njuta av det, eftersom det ibland gör att du ritar mer exakta ritningar eftersom du inte har en förutbestämning av hur kroppen ska se ut.

Ritning av en lutande figur med förkortning av Sandrine Pelissier

Populära Inlägg

Läs Mer