Den Elusive Ellipse: Ritning Ellipser i Perspektiv

Anonim

Varje artist kan berätta hur svårt det är att dra ellipser i perspektiv. Blomkruvens topp, locket på en burk, basen av ladugården - oavsett om du föredrar att skriva ett stilleben eller ett landskap, är du bunden att stöta på den här utmaningen.

Vad är en ellipsa?

Enkelt uttryckt är en ellips en förkortad cirkel. I geometri är det en sluten kurva, som en cirkel, men med en lång axel och en kort axel - en oval.

När det gäller perspektivritning är en ellips det vi ser när vi ser en cirkel från kanten, snarare än från direkt ovanför.

Varför ritar en ellipsa så utmanande?

När man ritar en ellips i perspektiv gör konstnärer vanligen två misstag:

  1. En är att rita en fotbollsform där de yttre kanterna taper nästan till punkter.
  2. Den andra är att rita två parallella linjer kopplade till kurvor i varje ände.

Detta händer eftersom de flesta av oss försöker "eyeball det" i hopp om att det kommer att vara tillräckligt bra - och det brukar det inte vara. Lyckligtvis finns det ett enklare och mer korrekt sätt att få det rätt.

Hur man ritar en ellips i perspektiv

För att undvika dessa problem hjälper det att tänka "utanför ellipsen". Om du kan rita ett torg i perspektiv är det enkelt att göra det till en ellips genom att följa dessa steg.

Steg 1:

De flesta ellipser vi möter är på toppen och botten av cylindrar, som glasögon, blomkrukor, fat och hinkar. Om du tänker på cylindern som att vara i en låda blir det mycket lättare att dra upp och ner ellipserna.

Rita en låda i ett- eller tvåpunktsperspektiv som är tillräckligt stor för att innehålla din cylinder. Bokens övre och nedre plan kommer att vara platsen för dina ellipser.

Steg 2:

Vi börjar med bottenplanet. Använd en räffling genom att dra diagonala linjer som förbinder varje hörn för att skapa en X.

Steg 3:

Rita en linje från försvinnande punkt genom mitten av X hela vägen till torgets utsida.

Dra sedan en annan linje genom X. Denna linje ska vara parallell med torgets främre och bakre kanter. I ett punktsperspektiv kommer denna linje att vara horisontell; I tvåpunktsperspektiv kommer det att återgå till din andra försvinnande punkt.

Obs! Du kan inte bara "eyeball" detta steg, eller du kommer inte ha hittat den sanna mitten av torget i perspektiv.

Steg 4:

Nu har du en korsform som delar upp din ruta i fyra mindre rutor i perspektiv. Du kan nu radera de diagonala linjerna från din ursprungliga X.

Dra försiktigt ellipsen i de fyra segmenten och anslut varje punkt där korset möter kanterna på torget.

Det här krävs viss övning, men var tålamod. Det kommer definitivt att se bättre ut än om du befriar det.

Steg 5:

Upprepa steg 2 till 4 på ditt flygplanets översta plan.

Steg 6:

Radera dina perspektivlinjer och de vertikala linjerna i din ruta, var försiktig så att du inte raderar dina ellipser!

Steg 7:

Använd en räffling genom att dra vertikala linjer mellan ellipsernas högra och vänstra kanter. Var försiktig här - du vill inte helt enkelt ansluta punkterna där korset möter ellipsens kanter, eftersom dessa inte nödvändigtvis är de yttersta kanterna.

Steg 8:

Nu kan du radera kors på båda ellipserna och den bakre böjda kanten på botten ellipsen.

grattis! Du har just dragit två perfekta ellipser i perspektiv för att göra en cylinder, som du kan använda i still livsritningar, landskap, arkitektoniska ritningar - du heter det.

Dessa steg fungerar även om ellipsen eller cylindern ligger på kanten eller på en vägg (klockor, speglar, fönster mm)! Vad ska du rita nästa som innehåller ellipser?

Redaktörens anmärkning: Det här inlägget publicerades ursprungligen i maj 2013 och uppdaterades i januari 2018.

Populära Inlägg

Läs Mer