Utsmycka! Hur man gör korsstygn på tunisiska hakan

Anonim

När det gäller att slutföra projekt, kommer du ibland att hitta dig själv som vill lägga till en anpassad detalj efter att du har avslutat din hakning. Kanske vill du lägga till några initialer eller ett datum till en gåva. Kanske känns det som att ditt föremål saknar färg och vill krydda upp saker. Idag är jag här för att visa dig hur du korsar på dina tunisiska häckprojekt.

Följ med denna handledning för att lära dig grunderna för korsstygn, inklusive var du ska placera korsstygnen på din tunisiska design.

Komma igång: Stygnplacering


Låt oss först titta på vad den enkla tunisiska sömmen ser ut, bilden ovanför vänster. Tyget har vertikala stavar och horisontella trådar visar. När du ger din tyg lite sträckning ser du de naturliga öppningarna vi ska arbeta med våra korsstygn genom. De är direkt till höger om de vertikala stängerna. Din nål kommer att vara parallell med staplarna när du syr.

Ovanstående bild är ett diagram över hur ditt garn kommer att passera tyget. De röda linjerna representerar det första passet av stygn, med de blå linjerna som representerar garnet som hamnar på tygets baksida. Ett returpass representeras av de gröna linjerna. Detta förklaras vidare i bildtutorialen nedan.

Så här: Lägger korsstygn

Observera, det viktiga att komma ihåg när korsstygn är att din design ser snygg ut om alla stygn är orienterade på samma sätt. Det betyder att den övre luckan på "X" alltid kommer att vara i samma riktning. Till exempel i mitt handledning arbetar bottengarnet från längst upp till vänster av korsstygn till höger (det ser ut som "") och det övre garnet arbetar uppifrån till höger till vänster (det ser ut som " / "), Och detta är detsamma för ALLA stygn. Andra handledning kan fungera motsatt sätt!

Det enklaste sättet att uppnå detta är att arbeta halvsömmar över hela raden av din design, sedan arbeta en returrad och fylla på sömmen.

Trä en garnlängd genom en trubbig nål. Jag begränsar mig till ett varv av garn / garn åt gången. Du kan avgöra vad som är bekvämare för dig.

Steg 1, 2 och 3 för att lägga till korsstygn

1. Ta garnet bakifrån framåt genom en söm, punkt a1, arbeta sedan nålen genom punkten b1 och bakåt genom punkten a2 (ovanför).

2. Dra garnet igenom. Dra inte för hårt!

3. Upprepa steg 1 och 2.


4. Fortsätt att göra dessa stygn (halva en stygn) tills du når slutet av raden av din design. Det här kan vara ett par stygn eller en hel rad!


5. Returraden, som fyller korsstygnen, är vanligtvis lättare eftersom du kommer att sy genom fläckar du redan har arbetat med. Nålen ska gå igenom de två fläckarna direkt till vänster om var du befinner dig. När du drar garnet igenom, kommer du att ha en fin liten X och din första korsstygn är komplett!


6. Fortsätt arbeta så här tills du har slutfört alla korsstygnen i raden. Om du arbetar en söm direkt ovanför den första sömmen, ta ditt garn upp två platser ovanför det, så du kan börja din nästa rad. Stygnen sitter strax ovanför, botten på den andra raden i samma fläckar som toppen av första raden.

En stygnprojektidé


Foto via Craftsy medlem abigailology

Jag surfar på Craftsy samling av virkade mönster och kom över detta vackra tunisiska ruffade förkläde. Den är gjord med den tunisiska enkla sömmen, så det är den perfekta basen för korsstygnutsmyckning. Tänk dig en liten trädgård av blommor längs den nedre kanten! Du kan också personifiera det som en husuppvärmningsgåva.

Få det GRATIS ruffade förklädet här.

Hur pryder du dina krokprojekt? Har du någonsin korsat på dem?

Populära Inlägg

Läs Mer