Färsk och smakfull: Din guide till säsongsmässig vårmatlagning

Anonim

Dagen är längre och solen börjar bara känna sig varm. När vädret ändras så gör den produkt som leder marknadens omkrets. När de första pulserande röda stjälkarna av rabarber dyker upp i affären vet jag att våren verkligen har sprungit. Sedan är våra middagar färska sallader fyllda med smakrika örter och mjuka ostar. Ugnen bekantar sig med charmer asparges och ärtor; oavsett om socker snap eller engelska, ta sig in i många av våra måltider. Vårmatlagning handlar om färskt, levande och smakfullt men ändå ljust, mat.

Foton via notwithoutsalt

I slutet av en säsong är jag alltid ivrig efter att bli herald i nästa, särskilt när det gäller våren. Jag är mer än redo att befria mig från vinterrocken, se mindre grå i våra dagar (jag är från Seattle trots allt) och äta något annat än kale och rotgrönsaker. Det är ganska onödigt att säga än att jag är stolt över att skriva detta inlägg eftersom våren verkligen är här i all dess ätbara ära. Så låt oss prata vad som är i säsong och förhoppningsvis kan jag presentera dig på några nya sätt att äta den här säsongens bounty.

Här är din guide till säsongens vårmat

örter

Örter är kanske min favorit sak av våren. Var inte uppmärksam om jag säger det för alla årstider att följa. De är vanligtvis det första som dyker upp genom jorden, som sätter sig iväg genom frusen smuts för att nå den lilla solen som bara börjar lysa. Jag har en liten men fruktig trädgård, och mycket av mitt begränsade utrymme ägnas åt örter. En anledning till detta är att jag fortfarande är nybörjare när det gäller att odla mat, och örter är kanske en av de enklaste sakerna att växa. Min andra anledning att fokusera på örter är att jag använder dem hela tiden. Så, för att de är i min trädgård (och jag får stor tillfredsställelse från att äta något som jag har blivit själv), har jag blivit ganska kreativ med min örtbruk.

En grön vinaigrette

Till en blandare lägger du till en handfull mjuka örter som gräslök, mint, basilika, persilja eller dragon. Lägg till det en vitlöksklyfta eller hackad skalot, lite dijon om du har det, ett stänk äppelcidervinäger och lite surkräm eller till och med vanlig yoghurt. Ge det en virvel tills ingredienserna blandar för att bilda en pulserande chartreuse dressing. Driva i lite extra jungfruolja för att ge det lite kropp och runda ut smakerna. Jag gillar att lägga till bara en touch av honung för balans och sedan salt och peppar efter smak.

En växtbaserad läsk

Kombinera 1 kopp socker och 1 kopp vatten med en handfull örter. Mynt, timjan och rosmarin är alla mycket härliga här. Koka upp blandningen, stäng av värmen och låt sedan svalna. Tillsätt lite sirap till mousserande vatten över isen. Eller gör rosmarinasmonad genom att lägga till färsk citronsaft till rosmarin, enkelt sirap och lite vatten tills det smakar precis rätt för dig.

Andra användningsområden för örter

Jag lägger till örter till mina gröna sallader av handfuls. Deras ljusgröna färgpärla garnerar allt från min morgonägg till min kvällscocktail. Jag ska till och med frysa små kryddor av örterna eller deras blommor (timjan, rosmarin, mynta eller dragon) i is, använd sedan de fantastiska kuberna på en fest för ett enkelt sätt att klä upp en vattenkruka.

arugula

Jag träffade arugula i Italien, och vi har varit kär förrän sedan. Det är peppery bite lägger mycket smak till en enkel sallad, ovanpå pizza eller med pasta. Jag älskar att använda några arugula för att göra en peppery pesto och sedan kasta det med linser och lite feta för en hälsosam lunch eller picknick.

ärtor

Man kan inte prata om våren utan att nämna ärter. Ärligt talat är min favorit snap ärtor precis utanför vinstocken. Talar om ärt vinrankor; visste du att de är ätbara också? Och ganska näringstät. De smakar grönt, om grönt hade en smak och ser väldigt vacker ut på en grönsakssplatta.

Ärtsallad

Blancherade ärter kastade med lite creme fraiche och malet mint.

Ärter på toast

Grillat bröd slathered med ricotta och toppad med färska ärtor. Avsluta med extra jungfruolja, salt och en citronpressa.

Färsk Ärtsoppa

Sauté lök, morötter och selleri tills det är mjukt. Lägg till kycklingmassa och färska eller frysta ärter. Koka tills kokt genom att blanda tills det är smidigt. Avsluta med salt och peppar. Lägg till färska örter för mer färg och smak. Garnera med gräddfil eller creme fraiche.

Rabarber

Jag har redan pratat om hur rostad rabarber gör läcker sylt och de många saker du kan göra med rabarber, så jag ska bara rikta dig där. Men om jag inte övertygade dig i mina andra inlägg att ta tag i några stjälkar från affären, kan jag ge en sista anmärkning för att försöka med din härliga grönsak. För mig rabarber binder med örter som min favorit smak av våren.

Sparris

Det är en klassiker. Oavsett hur du förbereder sparris: rostad, grillad eller blancherad, jag älskar dem alla. Men har du försökt rå? Tunnt rakad och kastad med en skalot vinägrett gör en fin sallad. Eller råa kastade med pasta och samma vinaigrette för en picknick-färdig sallad.

Det bör också noteras att sparris och ägg gör ett mäktigt fint lag.

nässlor

Vi kommer att avsluta våren äta diskussion med något som du kanske inte ens har insett var ätbart. Det visste jag inte förrän nyligen. Är du bekant med stickande nässlor? Låter gott? Som jag barn avskedade jag dessa torturösa växter. Jag kommer ihåg att springa fritt genom skogen och försökte hålla fast vid mina stora bröder tills jag plötsligt slutade med det som kändes som tusentals brinnande bössar över mig. Egentligen hade jag bara sprang i en fläck av nässlor. Dessa dagar om jag sprang in i samma lapp, skulle jag lägga på några handskar och skörda de unga gröna för middag.

När det blancherats i kokande vatten i 30 sekunder är stinget borta och det som återstår är en näringsrik grön som är en av de mest proteinrika växterna och kan användas var som helst spenat används. Det är särskilt bra som en pesto eller inuti ravioli.

Vilken vårproduktion väntar du mest?

Populära Inlägg

Läs Mer