Hur man rengör din järn så det är lika bra som nytt

Anonim

Är ditt strykjärn i behov av en bra ren? Damm, smuts, rengöringsmedel, spraystärkelse och smält tygfibrer kan skada din järns sulta. Ännu värre, när ditt strykjärn är smutsigt drar smutset över tyger och skapar fläckar eller märken. De goda nyheterna? Att lära sig att rengöra ett järn är lätt.

Hur man rengör ett strykjärn och gör det bra som nytt

Det finns massor av metoder att rengöra ett järn.

Din rengöringsprocess kan bero på ditt specifika strykjärn: Ytan på ditt strykjärn kan vara gjord av rostfritt, teflon eller annat material. På samma sätt som du skulle ha med ett rostfritt eller teflon köksartiklar, var försiktig när du städar ditt strykjärn för att undvika att skrapa ytan.

Ventilation är också viktigt - var noga med att öppna ett fönster, eftersom några av dessa metoder skapar mindre än behagliga luktar.

Relaterat: Dos och don'ts för att rengöra din symaskin

Metod 1: Bakpulver och vatten

Blanda lite bakpulver med lite vatten för att skapa en pasta och gnid pastaen över järnet. Du kan använda en mjuk borste för att skrubba solplattan och lösa upp eventuella gunk. Torka av med vatten. Du behöver noga rengöra ånghålen med en fuktig bomullspinne.

När du har tagit bort alla natroner, fyll i järnet med vatten och vrid det upp till ånginställningen. Stryk över en tjock handduk med mycket ånga för att se till att ventilationshålen är helt rensad av bakpulverpastaen.

Metod 2: Torktumlare

Vänd ditt strykjärn till en låg inställning och låt den värma upp. Du vill inte ha någon ånga, så se till att vattentanken är tom.

Placera en hårtork på en tjock, veckad handduk som hänger på kanten av strykbrädet. Kör järnet över arket tills gunken på järnet kommer av.

Torkarket kan lämna lite oljig rester på järnets botten, så efter att järnet kylt, torka av sulan med en fuktig handduk för att avlägsna den återstoden. Denna metod fungerar bra om du har en uppbyggnad av stärkelse eller bara en liten mängd smuts på järnet.

Metod 3: Tidning

Om du inte har en handtork för handtork kan du använda tidningen. Placera lite tidning på toppen av en tjock handduk som draperas över kanten av strykbrädet. Var noga med att tömma behållaren med den här metoden. Värm upp järnet i hög inställning, och dra sedan järnytan över tidningen för att ta bort uppbyggnaden.

Du kan också scrunch upp tidningen och använda den för att skrubba järnytan. Om du går den vägen, bära en ugnsmitt när du håller tidningen för att hålla handen säker.

Metod 4: Acetone nagellackfjernare

Den här metoden kan vara lite oortodox, men jag har funnit att en bomullsboll eller bitskrot bomullstyg som är nedsänkt i aceton nagellackfjernare fungerar bra för upplösning av gunk på järnets botten.

Anslut järnet och värm det, koppla loss och dra snabbt av den blöta bomullen på den heta ytan. Tänk noga när du kommer nära den heta ytan med fingrarna - en annan uppgift för ugnsmitten!

Du måste städa ett litet område åt gången eftersom acetonet avdunstar snabbt, men det går bra att lösa fast materialet och rengöra ytan. Torka av med vatten och en trasa när du är klar.

Metod 5: Köksrengöringssvampar eller -kuddar

Många skrapar hushållssvampar och skrubber kan användas för att rengöra järnytan, men de behöver lite mer albuefett.

De vita suddgummervamparna fungerar bra på strykjärn. Om du har en keramisk kokkärl, kan den specifika skraparen som du använder för kokkärlet användas för järnet, men som med bakpulver behöver du få allt det rengöringsmedlet ur ventilationshålen innan du använder järnet på dina sy- eller quiltningsprojekt.

Metod 6: Kommersiella järnrengöringsmedel

Vem har inte lagt det heta järnet på limsidan av gränssnittet? Vi har alla varit där! Detta kan vara det mest oroande problemet för alla. Medan järnet är varmt, ta en gammal handduk och använd tekniken som beskrivs ovan: Dra järnet över kanten och skrapa bort det mesta av gränssnittet.

Vissa tyger kan smälta på järnet också, och skapa en riktigt envis röra som inte kommer att skrubba eller skrapa av med någon metod. När det händer rekommenderar jag kommersiella järnrengöringsmedel, som säljs inom området för syning och quiltning.

Följ anvisningarna på förpackningen, som brukar säga att klämma på renaren på en handduk och tryck sedan på handduken med ditt heta, torra strykjärn, ständigt rör järnet och rengör hela ytan. Det kommer att sizzle och eventuellt röka lite. Var noga med att öppna fönstren eftersom lukten är ganska något. Men det fungerar definitivt och har sparat många ett dyrt järn!

Redaktörens anmärkning: Det här inlägget publicerades ursprungligen i juli 2016 och uppdaterades i december 2017.

Populära Inlägg

Läs Mer