Planerar den perfekta grönsaksgarden Layout

Anonim

Den ständigt viktiga grönsaksgårdsutformningen ligger på många trädgårdsmästares sinnen nu när våren är officiellt här. Det finns många saker att tänka på när du planerar din grönsaksodling.

Följ dessa tips för att njuta av en vacker och produktiv trädgård i år.

Foto via Creative Commons / Ruth Hartnup

Plats

Placeringen av din grönsaksodling är det viktigaste beslutet du ska göra. Den perfekta platsen blir inte bara den bästa grönsaken, men gör underhållet mycket enklare för dig, trädgårdsmästaren.

Vegetabiliska trädgårdar bör placeras i ett utrymme som får full sol, 6-8 timmar på ett minimum. Marken bör vara bördig och dränera väl. Det är en bra idé att få marken testad av din lokala samarbetsförlängning och ändra den efter behov innan du planterar.

Var noga med att visuellt lägga ut trädgården innan du gräver eller planterar. Att placera grönsaksgården nära huset gör det lättare att ta hand om. Kontrollera i alla fall att det är inom rimligt avstånd från slangen för att lätta vattnet.

Storlek

När du lägger ut trädgården är det viktigt att du enkelt får tillgång till grödorna. För att vara säker på att du kan nå in i mitten av trädgården för att klöda och skörda, mäta bredden till inte bredare än 4 fot.

Foto via Creative Commons / Woodley Wonder Works

Placera dina växter för optimal tillväxt

Att hitta rätt plats för varje gröda i trädgården kan vara en utmaning. Det hjälper till att observera solens mönster och planera i enlighet därmed. Växter som växer till enorma storlekar bör placeras så att de inte överskuggar kortare grödor. En annan bra övervägning för din grönsaks trädgårdsläge är att plantera grödor med sina följeslagare.

Nordlig

Monstrous växter bör placeras på den nordliga sidan av trädgården för att inte kasta skuggor på resten av trädgården. Grönsaker och korn som majs, vete, bönor och ärter faller i denna kategori. Om du planerar att träna klättrare upp trellises, som squash och meloner, kan de också ligga på norra änden, annars kan de gå i mitten

Central

Stora avgränsande grödor bör ligga i mitten av trädgården. Broccoli, kål, och naturligtvis de squash och meloner som nämns tidigare, så länge de inte är utbildade att klättra.

Sydlig

Mindre, korta grödor kan gå på södra sidan av trädgården. Sallad, morötter, rädisor och lök faller i denna kategori.

Foto via Creative Commons / Jon Bennett

Companion plantering

Överväg att plantera dina grödor med sina följeslagare för stor växthälsa. Att plantera bönor, squash och majs tillsammans i en tre systers trädgård kommer att gynna alla tre plantorna. Att plantera sallad under en gurka-trellis eller en högväxt tomatplante kan hjälpa till att hålla de känsliga bladen från att få solsken.

Ett annat alternativ är svimlende plantering. Att plantera tidiga grödor med sena grödor är som att få en 2-till-1-affär! Till exempel kan korta sädesgrödor som rädisor planteras på samma plats som långsäsongsgrödor som squash. Rädisarna kommer att växa till skörden på bara en månad och kan dras innan deras rötter är störande för squashen. Detta är ett utmärkt sätt att odla en stor mängd mat i ett litet utrymme.

behållare

En speciell anteckning måste göras för invasiva grödor. Det finns flera grödor som bör odlas separat i behållare för att hindra dem från att ta över din trädgård. Pepparrot, mint och jordgubbar är bra exempel på invasiva växter. De sprider sig snabbt, som ogräs, och är svåra att innehålla när de börjar.

Dessa växter kan växa bra i en behållare, placeras i en egen separat trädgård eller växa i bottenlösa krukor nedsänkt i marken.

Nu när du vet hur du ska utforma din trädgård i år, gå vidare till vårt inlägg på tidiga vårdräktstips för en djupgående syn på trädgårdsanläggningar och växtsorter.

Populära Inlägg

Läs Mer