Sy är roligt: ​​Sy grundläggning

Anonim

Under sömnad är en färdighet som du kontinuerligt kan arbeta för att göra perfekt under din livstid, det finns några sybasbaser du borde förstå i början. Dessa grundläggande färdigheter kommer att spara mycket frustration när du lär dig hur du använder din maskin och utökar din syrepertoar.

Grundläggande tillbehör:

När du börjar sy, behöver du åtminstone följande till hands: skarpa saxar, raka stift och ett strykjärn. Jag rekommenderar att du börjar med bomullstyg eftersom det är det enklaste att arbeta med (det glider inte eller unravel lätt).

Lära känna din maskin:

Sy är mycket mindre frustrerande när du känner till maskinens delar. Craftsy har en gratis miniklass som täcker exakt detta ämne: Symaskin 911 .

Svänga en spole och treda din maskin:

För att komma igång med sömnad måste du veta hur man spolar en spole och tränger maskinen. Det här är lite annorlunda för varje maskin, så du vill konsultera din symaskin manual. Svängning av en spole är ganska enkelt när du har ställt in din maskin (notera: spolarna kommer i olika storlekar, så se till att du använder rätt storlek för din maskin). Trådar din symaskin är lite mer komplicerad; Lyckligtvis har de modernaste maskinerna guider direkt på själva maskinen. De är jämnt numrerade, så du behöver nog inte dra ut manualen varje gång du behöver omdirigera din maskin.

Testa dina maskininställningar:

Det här är en vana du borde utveckla tidigt i dina sömnad äventyr. Testa alltid maskininställningarna på ett tygskrot (helst samma tyg som du ska sy på) innan du syr bort på ditt projekt. Anledningen till detta är enkelt: Maskininställningarna kan komma att ändras av misstag, och tråd, nål och tyg är alla variabler som kan påverka hur din maskin beter sig. Det är mycket mindre frustrerande att ha en trassig röra av tråd på ett skrot av tyg som du kan kasta bort än att behöva försöka plocka ut röra med en sömmare på ditt projekt. I bästa fall är det ett säkert sätt att döda din sömmjojo, och i värsta fall kan du hamna ett hål i din tyg. Så testa alltid först och spara dig själv den potentiella huvudvärk. (Och om du har en trassig röra av tråd, är det en bra indikation på att du måste justera symaskinens spänningsinställning.)

Back-tack och Sy en 5/8 "söm:

Du kommer alltid att klibba i början och slutet av en söm (om du inte syr en masstjärna). Detta knyter effektivt tråden så att raden av sömnad inte kommer att gå tillbaka. Din symaskin har sannolikt en omvänd knapp som gör det möjligt. Du behöver också veta hur man sysömmar av en viss bredd. Detta är mycket viktigt när du syr från ett mönster och lite mindre viktigt när du syar utifrån dina egna mätningar (som i, kan du göra sömbredden vad du vill). Om du inte följer sömmens bredd som anges i mönstret kommer det att resultera i ett misslyckat projekt - det kommer antingen att vara större eller mindre än det borde vara, och om du syr ett plagg kommer det förmodligen inte att passa. Nålplattan på din maskin har linjer som indikerar olika mått, så om du vet att du behöver sy en 5/8 "sömn, skulle du ställa upp den råa kanten av ditt tyg med 5/8" märket. Om du behöver sy en mycket smal söm och letar efter ¼ "markering, kan du ställa upp kanten på ditt tyg med pressarfotens kant.

Bestämning av korn:

Att kunna bestämma tygets kärna är väldigt viktigt när du syr, särskilt när du syr kläder. Den längsgående spannmålen på tyget löper parallellt med selvedgen (selvedgen är den rika kanten där du troligen hittar namnet på tygdesignern och tyglinjen på bomullstyg). Korset spårar på andra sidan parallellt med kanten där tyget klipptes ut av bulten. Vanligtvis, när du syr kläder från ett mönster, kommer du att klippa mönsterstycken på längdkornet. Ibland kommer du att styras för att skära en bit "på bias". Förspänningen går diagonalt mot längden och korset i en 45 graders vinkel. När du har klippt på det här sättet har vävt tyg en hel del sträckning till det, vilket är anledningen till att du inte vill klippa mönsterstycken på det här sättet om det inte riktas till. Ett stycke tyg som skärs på bias kommer att hänga väldigt annorlunda än det som inte var det. För att lära dig mer om sömnad på bias, kolla in online Craftsy-klassen Sy på Bias med Sandra Betzina.

Avslutande sömmar:

Medan efterföljande sömmar är ibland det sista du vill göra (trots allt kommer ingen att se dem när du bär på plagget!), Det är oerhört viktigt. Inte bara kommer det att ge dina plagg en professionell finish på insidan, men det kommer att bevara allt ditt hårda arbete. Avslutande sömmen håller tyget från att rasa upp och i slutändan kommer sömmen från att falla ifrån varandra. Det finns många olika sätt att avsluta sömmen, och ditt val av finish kommer att påverkas av typen av tyg och typ av plagg. Det allra längsta är det enklaste sättet att använda rosa skär, men det här kommer inte alltid vara lämpligt, så du vill också lära dig att sy en fransk söm, hur man sy en självbunden söm, hur man gör en söm med en serger, och hur man syr en zigzagsöm. Korrekt efterbehandling av dina sömmar kommer att se till att du kan bära din handgjorda plagg många, många gånger.

När du väl har behärskat sömnadens fundament, glöm inte alla de stora online-syklasserna. Craftsy erbjudanden som hjälper till att utöka dina sykunskaper.

Populära Inlägg

Läs Mer