Vad du behöver veta om när man planterar plantor

Anonim

Har du tittat på din trädgård och tänkt hur mycket större och bättre du kunde göra om du hade fler växter? Att lägga till växter i din trädgård kan bli ett dyrt förslag, varför många trädgårdsmästare lär sig att starta sina egna växter från frön tidigt på deras trädgårdsresa. Tricket kommer att lära sig när man planterar plantor så att de får alla möjligheter att trivas i din trädgård.

Härdning av plantor

Efter att ha läst om att starta växter från frön inomhus, lär nästa steg när man planterar dem utomhus. Att förstå hur känsliga dina plantor är i detta skede kommer att spara dig mycket sorg och förhindra att du slösar bort tid och pengar. Innan plantor kan planteras i dina behållar trädgårdar och upphöjda sängar, måste du se till att de är beredda för livet utanför.

Fröplantor började inomhus under ljus och i växthus har de blivit kodade och de är inte redo att uppleva solens och vindens styrka. Du måste börja hota dem lite för små medan de fortfarande är inomhus. Vissa trädgårdsmästare gör detta genom att placera en fläkt nära plantorna och låter den försiktigt blåsa luft över plantorna. Vad det här gör är att stärka stammar och löv och efterlikna de naturliga förhållandena de kommer att uppleva utomhus. Du kan simulera detta genom att regelbundet borsta handflatorna över toppen av din platta av plantor.

Låt inte dina plantor brinna

Du vet hur du lätt bränner efter en vinter att bli bunden när du spenderar tid utomhus på våren? Ja, växter får solbränna också! Om du växte dina plantor under ljus, kommer de inte att förberedas för intensiteten av det naturliga solljuset utomhus.

Ett sätt att skydda dina plantor är att placera dem i en sluten veranda, solrum eller fönster som vetter mot söder. Under veckan eller två som leder till planteringssäsongen i ditt område, ta dina plantor ute och låt dem få långsamt acklimatiserat till solen. Börja med att placera dem någonstans, de kommer att få dabbled sol eller partiell nyans. Ställ dem ut för en timme den första dagen, öka sedan det beloppet med en timme varje dag i en vecka. Efter en vecka med vanlig sol bör dina plantor vara redo för vanlig sol.

Kontrollera ditt senaste frostdatum

Det gemensamma rådet är att plantera dina plantor utomhus, efter att alla faror med frost har gått. Här i Chicago väntar försiktiga trädgårdsmästare förrän efter Memorial Day innan de lägger växter i marken. När alla faror med frost har gått kan variera beroende på var du bor. Det är en bra idé att konsultera länsförlängningen för det sista frostdatumet i ditt område och följ sedan väderprognosen för att se till att temperaturerna inte dyker för långt.

Bara för att det kan vara ärmlös tröja väder betyder inte att du ska plantera. Jag föredrar att fel på försiktighetssidan när jag planterar ut några växter som jag startade från frön. Lufttemperaturen betyder lite. Vad du borde ta hand om är marktemperaturen. Det är rätt. Jordens temperatur kommer att bli dramatiskt svalare än temperaturen i luften ovanför.

Goda temperaturer för tomatplantning

Jag skulle inte tänka på att lägga tomater i marken om inte marktemperaturen var högre än 60 grader F. Jag skulle gå så långt som att vänta till 70 grader F innan du planterar några av mina sommargrödor, som tomater och paprika. Plantera dina plantor vid vilken som helst kallare temperatur, och deras rötter kan vara chockade och du kommer att hamna med stunted växter som aldrig helt återhämtar sig från att sitta i kall, våt mark.

Om du vill vara en jordgeek köpa en jordtermometer och ta en läsning i tre dagar rakt. För plantor, mäta temperaturen på de första 2-3 tum. Gå 4-6 tum för transplantationer du köper från trädgårdscentra. Om medeltemperaturen är över 60 grader F för de tre dagarna är det säkert att plantera dina plantor.

Innan du ens tänker på att plantera plantor utomhus i trädgården, få dem till form genom att skapa rörelse som stärker stammar och löv. Placera en mild fläkt nära dem, eller sätt dem nära ett öppet fönster med en bris. Om du inte vill ta itu med priset på el borstar du plantans toppar med handflatan varje gång du är nära dem. Få dem acklimatiserade till ljuset utomhus genom att ge dem lite tid i solen innan de placeras ut. Några timmar om dagen kommer att stärka plantorna och låta dem sitta i full sol. Det kan vara en bra idé att drapa lite skuggduk över dem i några dagar, även efter att du planterat dem. Det är bättre att vara säker än ledsen när dina plantor som din vårdade inomhus står på spel.

Populära Inlägg

Läs Mer